Kvinnedagen markert på Vardø Hotel: Med fokus på likestilling og kjerneoppgaver


Arrangøren, Varanger museum, ønsket å rette søkelys på en av en av sine kjerneoppgaver, nemlig det å snakke om likestilling, menneskerettigheter og forfølgelse av kvinner.
Av Jørn Jensen
Mer enn 40 personer møtte på arrangementet, deriblant ordføreren. Oppfordringen til ordføreren var ønsket om at det måtte jobbes videre med å fremme kvinners rolle i byen vår og gi rom for damer. – Byen trenger at vi alle får plass. Denne byen kan ikke overleve dersom vi utelater damene, var mottoet.
Foredrag og appeller
Ellen Roberg holdt et foredrag om det å leve på hemmelig adresse, med små barn, i et system som svikter. Roberg er også medforfatter i boken «Veien ut av vold, overgrep og utnyttelse», hvor målet har vært å informere om rettigheter som de som har blitt utsatt for vold, seksuelle overgrep og andre krenkelser har.
Også Bertine Tønseth holdt en appell på dagen. Tønseth har jobbet for Komafest, filmfestivalen Crossings og er også tidligere kommunikasjonssjef for studentenes fredspris. I sin appell snakket Tønseth om at Vardøs kvinner og menn har igjennom disse årene jobbet godt. Hun nevnte også menn fordi suksessen bak utvikling i samfunnet handler også om samarbeid, på tvers av politiske overbevisninger og på tvers av kjønnsidentitet.
Bertine sa Vardø er heldig som har mange ressurssterke mennesker som kommer hit og ønsker å bidra. Men de samme folkene er også heldige. Vardø liker rett og slett folk.
Også en annen aktiv dame som står for mye positivitet i Vardø, Janne Lund, fikk gitt sagt mange flotte og velvalgte ord om kvinner og kvinnedagen.
Maria Bertheussen stilte mange retoriske spørsmål til en lydhør forsamling, spørsmål hun hadde tenkt på mange ganger. Hvorfor flytter kvinnene fra Vardø i sin beste alder og vender ikke tilbake? Hvorfor finner de seg ikke til rette? Hva mangler vi og hvordan kan vi ta vare på disse?
Også de mange ukrainske kvinner som har måtte reise fra sitt land og sine menn var et tema på dagen. Mange ukrainske familier har blitt splittet etter ukrainske myndigheter krevde at alle menn mellom 18 og 60 skulle bli igjen og kjempe mot fienden. Mennesker på flukt er en sårbar gruppe. Situasjonen er uoversiktlig, kommunikasjon er vanskelig.
Når man er avhengig av andres hjelp for å dekke sine grunnleggende behov, blir man ekstremt sårbar for ulike former for misbruk, utnyttelse og menneskehandel. Maria avsluttet med en oppfordring til alle i Vardø om å hjelpe våre nye medborgere så godt som mulig for at de skal trives.
Markeringen ble rundet av med et musikalsk innslag av to unge, ukrainske jenter, Vlada og Tetiana.
