Østhavet
5 minutter lesetid

Inviterer «internatongan» i Kiberg til treff og gjensyn

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.
TA KONTAKT: Initiativtakerne til treffet for «internatongan» i Kiberg ber folk som vil delta på treffet om å ta kontakt med dem på SMS, eller via gruppen «internatongan i Kiberg. Steinar Borch Jensen (926 53 005), Laila Borgersen (416 75 777) og Steinar Sundkvist (922 89 833). Foto: Magne Henriksen

Laila Borgersen og Steinar Borch Jensen bodde på internatet i Kiberg, mens Steinar Sundkvist var nabo. Nå vil de tre samle «internatongan» til treff under arrangementet Kiberg i Fest i sommer.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

Det tidligere internatet og skolen i Kiberg er det bygget som nå er Partisanmuseet. I 1931 ble internatet etablert. Frem til 1931 var det skoler i Komagvær, Kramvik, Indre Kiberg og Smelror, men ungene fra disse skolene ble flyttet til Kiberg da internatet var ferdig. Internatet var i bruk helt frem til begynnelsen av 1970-tallet.

– Skolen og internatet var i bruk helt frem til den nye skolen i Kiberg var ferdig, forteller Steinar Borch Jensen.
På internatet bodde ungene fra Komagvær, Kramvik, Langbunes, Solstad, Svartnes, Smelror og Persfjord. De siste årene var også ungene i Hamningberg sendt til internatet.

AVGANGSELEVER 1964: Denne gjengen gikk ut fra skolen i Kiberg og internatet i 1964. Foto: privat

Seks uker om gangen

Laila Borgersen er fra Persfjord. Hun forteller at de gikk på skole seks uker av gangen, siden det var for få klasserom til at alle elevene kunne være på skolen samtidig. Jentene måtte også ha kjøkkentjeneste der de blant annet tok oppvasken, minnes Borgersen.

I de ukene ungene ikke gikk på skolen, var de med på ulikt arbeid, enten å jobbe på kaia, egne lina eller de hjalp til i fjøset hjemme.
Ungene måtte dra på internat når de startet i førsteklasse, altså som seksåring eller syvåring.
– Jeg husker spesielt at jeg kunne komme ei uke etter at de andre hadde startet på skolen på grunn av at været var dårlig. Det synes jeg var lite artig. Det var flaut, synes jeg, forteller Borgersen.

FØDT I 1943: Disse elevene fra Kiberg skole ble født i 1943.

Snille mot hverandre

Steinar Sundkvist, Laila Borgersen og Steinar Borch Jensen har nå tatt initiativ til et treff for tidligere internatelever i Kiberg i sommer. I sommer skal det også arrangeres Kiberg i Fest. Dette skjer like etter Pomorfestivalen. Treffet for «internatongan» skal skje på fredag 2. august, i forbindelse med Kiberg i Fest.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

De forteller at denne ideen kom etter en lutefiskfest. Det ble snakk om internattiden, og de tre ble enige om å arrangere og koordinere treffet.
Steinar Sundkvist bodde ikke på internatet, men familien var naboer til internatet, slå han ble venner med ungene som bodde der.

Laila Borgersen forteller hun kan huske hvor snille ungene var med hverandre.

– Man hører jo mange skrekkhistorier om internatene. Jeg husker vi var snille med hverandre. Det bodde jo unger i alle aldre der, fra syv til 15 år, sier Borgersen.

Internatrommene var oppe i bygget, og delvis nede. Ungene bodde flere på hvert rom, der det var køyesenger.

UKJENT ÅR: Her er også tidligere elever fra Kiberg, men hvilket år og hvilket kull er ukjent. Foto: privat

Mimring og vandring

Under treffet skal det være mimring og vandring på det tidligere internatet. Det blir også vandring i bygda. Så langt har det meldt seg rundt 20 stykker til treffet. Dersom flere vil melde seg på, kan de ta kontakt med Laila Borgersen, Steinar Sundkvist eller Steinar Borch Jensen.
– Send oss SMS, så ringer vi tilbake. Folk kan også sende en melding på gruppa «Internatongan i Kiberg».
Steinar Borch Jensen er også lokalhistoriker. Han sier at det er viktig å ta vare på internathistorien.
– Fra 30-tallet og frem til internatet ble nedlagt er dette endel av en viktig epoke i historien. Dette er viktig historie for bygda og landdistriktene.
Borgersen, Sundkvist og Borch Jensen ber folk som kommer på treffet om å ta med gamle bilder.

I NYTT INTERNAT: Her er klassen fra 1931. Dette året ble internatet ble etablert i Kiberg for ungene fra landdistriktene. Foto: privat
UTENFOR SKOLEN: Her ser vi elever utenfor skolen og internatet. Foto: privat