Østhavet
6 minutter lesetid

– Dette er en stor begivenhet!

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.
STOR STAS: Målingen av rogna er en årets viktigste begivenheter på Vardøhus festning. Alle foto: Magne Henriksen

Når rogna på Vardøhus pakkes ut, er sommeren på anmarsj. Kommandant Odd Inge Haravik tok imot ungene fra barnehagene til denne årlige begivenheten.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

I forrige uke var det igjen tid for å la rogna pryde festningen. Torsdag var ungene i både Sentrum barnehage og Vardø barnehage invitert til å være med å pakke ut rogna, som har vært godt inntullet i presenning for å klare seg gjennom vinteren. Kommandant Odd Inge Haravik synes det er like stas hver gang han tar imot ungene.

SPENNENDE: Ungene synes det er spennende å være med på å ta bort presenningen som har beskyttet rogna for vær og vind gjennom vinteren.

– Jeg synes dette er noe av det viktigste som skjer her på Vardøhus festning. Rogna er blitt symbolet på Vardø. Folk som kommer hit, vil alltid se rogna. Treet er viktig for identiteten, forteller han.

De fire soldatene som for tiden tjenestegjør på festningen, var delaktige begivenheten som flaggvakter, og det var de som sto for servering av pølser og is etter rogna var pakket ut.
I år var det dessuten en helt ny rogn på plass. Rogna som var der før kom seg ikke gjennom fjorårets vinter, og dermed kom en ny rogn på plass i september i fjor. Nyrogna hadde overlevd vinteren og bladene er i ferd med å springe ut.

NESTEN I SOMMERSKRUD: Bladene var begynt å springe ut. Nyrogna hadde klart seg godt gjennom vinteren. Snart står den i full sommerdrakt.

– Så langt er den!

Etter at rogna er pakket ut, er tradisjonen at treet skal måles for å se hvor lang den er. Tradisjonen tro var det driftsleder ved Vardøhus festning, Kjell Odin Larsen, som måtte opp i stigen med målebåndet. Men han hadde bakkemannskap som hjalp til. Ungene stilte mer enn villig opp for å delta i begivenheten.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

– Rogna er 2,7 meter, kunne Larsen meddele.
Kommandanten forteller at festningen er en del av byens identitet og historie, som det er viktig at barna blir inkludert i og får et forhold til så tidlig som mulig. Hvor mange trær som har vært plantet her siden det første treet kom på plass på 1920-tallet, er uvisst.

FESTNINGENS SOLDATER: Soldatene på festningen hadde stelt i stand pølser og is til barna. En hyggelig del av tjenesten.

– Lenge leve festningsrogna!

Man anslår at det første treet kom til Vardø en gang mellom 1925 og 1930. Av gamle fotografier kan man med sikkerhet si at det ikke var noe tre utenfor kommandantboligen under kongebesøkene i 1905 og 1907. Mange mener at rogna som ble plantet av Afred Strimp i 1955 var den rogna som døde i 2002. Et nytt tre kom igjen på plass 12. juni 2003, men dette treet døde altså i fjor.

NY ROGN: Dette var den første utpakkingen av rogna som ble gitt gave av Finnmarks foreløpig siste Fylkesmann, Ingvild Aleksandersen. I gjesteboken i kommandantboligen kan man lese: «Da var rogntreet plantet – lenge leve festningsrogna».

Det nye treet er gitt i gave fra den siste Fylkesmannen i Finnmark så langt, Ingvild Aleksandersen. Hun var med på treplantingen 21. september 2018, ifølge gjesteboken i kommandantboligen.
Her kan man blant annet lese følgende fra begivenheten: «Da var rogntreet plantet – lenge leve festningsrogna».

VARDØS IDENTITET: Festningen er blitt selve symbolet på Vardø by. Ungene er viktige for denne identiteten.
PØLSER I DET GRØNNE: Barna storkoser seg. Det er ikke hver dag man spiser pølse i brød.
TOK SEG GOD TID: Kommandant Odd Inge Haravik tok seg god tid til å snakke med ungene.
STORFORNØYD: Matheo-Alexander er glad i pølser. Det ble nesten litt start på bursdagsfeiringen. Han fylte nemlig fem år 10. juni.
FLAGGVAKTER: Avkledningen er en så stor begivenhet at kommandanten hadde flaggvakter.