Østhavet
11 minutter lesetid

Braket sammen om fisk: «Dere får ikke gjennomslag for ønskelisten deres»

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.
HOLMGANG OM FISKERI: Skillelinjene er tydelige i fiskeripolitikken. Høyresiden mener at struktureringen, ordningen med kjøp og salg av kvoter, har bidratt til økt lønnsomhet. På venstresiden vil man frata trålerne kvoter, dersom de ikke oppfyller kravet om å levere til industrien. I panelet deltok Randi Sjølie (Rødt), Kirsti Bergstø (SV), Robert Jensen (Ap) Erik Bø (Mdg), Vegard Bangsund (Sp), Otto strand (Krf) og Jo Inge Hesjevik (H). De ble utfordret av debattleder Lasse Bjørn.

Temperaturen var høy da det var duket for debatt mellom lokale kanoner og toppolitikere på fylket. Rekruttering til fiskeryrket, kjøp og salg av fiskekvoter, stabilitet i industrien og trålernes forpliktelser til å sikre råstoff til fiskeværene, ble grundig debattert og skillelinjene var tydelige mellom blokkene.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE
ENIGE: I debatten hersket det enighet mellom Kirsti Bergstø (SV) og Robert Jensen (Ap). Imidlertid mente Høyres Jo Inge Hesjevik at det var en sensasjon om SV fikk Ap med på å fase fisken fra trålerne og over til kystflåten. Jensen mener Hesjevik sår splid.

Natur og ungdom og Kystopprøret 2017 arrangerte den første valgdebatten i Vardø på Nordpol kro tirsdag kveld. At fiskeri engasjerer lokalt, er tydelig. Mange folk møtte frem for å utfordre politikerne. I utgangspunktet var det fylkestoppene i Finnmark og Troms som var utfordret til å delta på debatten, men av ulike årsaker stilte Arbeiderpartiet med Vardøs ordfører, Robert Jensen, og Senterpartiet med lokal listetopp Vegard Bangsund. De lokale kandidatene stilte mot Jo Inge Hesjevik (H), Kirsti Bergstø (SV), Otto Strand (Krf), Erik Bø (Mdg) og Randi Sjølie (Rødt)
Politikerne ble utfordret til å sette fiskeri høyere på dagsorden både lokalt og i den sentrale valgkampen til partiene.
Lasse Bjørn fra Natur og ungdom sparket igang debatten med spørsmålet:

– Tilhører fiskeriressursene folket eller tilhører de kapitalen?

KLEDD FOR FISK: Partiveteran fra Finnmark Krf, Otto Strand (Til Høyre), la seg i mellomposisjon mellom blokkene. Strand synes stortingsmeldingen som er lagt frem av regjeringen har mye bra, men han liker ikke at fylkesbindingene i pliktsystemet for trålernes endres til en nordnorsk region. For anledningen hadde han tatt på seg fiskeslipset. Han gratulerte Vardø med en ny sjømatlinje. Det var KrF som fikk pengene til oppstart av linjen inn på statsbudsjettet for i år, etter at daværende leder i Krf, Knut Arild Hareide besøkte Vardø i fjor høst.
Vegard Bangsund, lokal fisker, debuterte som debattant for Senterpartiet. Han ville ha på plass rekrutteringskvoter som monnet og at pliktsystemet ble endret slik at fisken kom på land langs kysten. Fisken forsvinner fra Vardø og kan havne hos et selskap i Europa.

Før sommeren la regjeringen frem den nye stortingsmeldingen om kvotesystemet. Der foreslår regjeringen å endre tilbudsplikten til trålflåten. Torsketrålerne er forpliktet til å sikre råstoff til enkelte anlegg for å holde produksjonen i gang ved å tilby fisken til dem. Nå endres fylkesinndelingen slik at de kan tilby fisken innenfor en region. Kritikerne frykter det vil føre til ytterligere konsentrasjon av kvotene, der kysten blir tapende. I dag går store deler av fisken fra disse torsketrålerne rett på frysehoteller og skysses til markedene uten at det skapes produksjon på land.

INGEN BLÅ BØLGE: Det blåser ingen høyrebølge for tiden her i Vardø. Men Jo Inge Hesjevik mente dette var den beste debatten han hadde deltatt på så langt i valgkampen. Han ble utfordret kraftig fra SV, Sp og SV. Hesjevik mente de rødgrønne hadde alliert seg med trålerne for å hindre at 20 prosent av de leveringspliktige kvotene ble tilført kystflåten, mot at pliktsystemet ble fjernet. Regjeringen har tidligere foreslått dette, men blitt forhindret av de rødgrønne og Krf og Venstre. De rødgrønne mener fjerning av pliktsystemet ville bidratt til en gigantoverføring av fiskerettigheter til storkapitalen.

Fra trål til kyst?
De politiske partiene redegjorde i tur og orden for hva de mente. Skillelinjene ble tydeligere mellom partiene.

– Senterpartiet er et naturlig valg for meg som fisker. Sp vil endre pliktsystemet. Fisken skal på land. Vi vil også erstatte EØS og Schengen-avtalen med en handelsavtale med EU, sier Vegard Bangsund. Han forsikret at partiet er en sterk forvarer av råfiskloven og deltakerloven, som sikrer fiskernes rettigheter og at fiskefartøy skal eies av norske fiskere.

– Arbeiderpartiet mener fiskeressursene tilhører fellesskapet. Fisken skal forvaltes i et evighetsperspektiv, slik at den gir best mulig verdiskaping og sikrer stabilitet og helårlige arbeidsplasser i hele fylket vårt. Båtene under 11 meter er grunnstammen og vi sier nei til strukturering av denne gruppen. Ap vil ha på plass et investeringsfond for fiskere i Troms og Finnmark, sier ordfører Robert Jensen. Også Ap mente det var viktig å få på plass et system slik at trålflåten sikrer landindustrien mer fisk.

– Det handler om retten til havet. Fisken skal eies av folket. Petroleumsnæringen og oppdrettsnæringen får peke på de områdene de ønsker. Kystfiskerne kommer nederst. Dette hierarkiet vil SV snu. Nærhet til fisken skal gi rett til å høste, sier Kirsti Bergstø.
Hun mener regjeringen har invitert til en ny kamp om evigvarende kvoter og at regjeringen legger opp til en politikk der nærhet til banken er viktigere enn nærhet til fiskebankene. SV ville innføre en hjemfallsrett der torsketrålkvotene ble ført til kystfisket i løpet av en overgang på 20 år.
De rødgrønne partiene i panelet var enige om mer strukturering og overføring av fisk mellom flåtegruppene ikke var riktig. De mente det ville føre til at fisken ble samlet på større båter og at fiskeriavhengige samfunn ville miste rettighetene til fisket. Også SV vil erstatte EØS med en handelsavtale.

– Dere får ikke gjennomslag
At det kun var Høyre og Kristelig Folkeparti som deltok for de borgerlige partiene, bidro til at hovedskytset mot regjeringens politikk ble rettet mor Høyres Jo Inge Hesjevik, som selv er fisker i Porsanger. Fylkestoppen i Høyre, mener det kun handler om retorikk fra de rødgrønne.
– Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV satt i åtte år i regjering. De hadde samme retorikk før de kom i regjering. Har SV støtte for ordningen med hjemfallsrett fra Ap og Sp. I Møre og Romsdal har disse partiene en annen holdning. Dersom Ap og Sp mener dette er det en nyhet som må komme på førstesidene i avisene.

Hesjevik ville samarbeide mer med de andre politikerne i fylket til beste for fiskeriene, men han sier at politikken Ap, SV og Sp er urealistisk.
– Jeg skulle gjerne jobbet i lag med dere. Men den ønskelisten dere legger frem, vet dere at dere ikke får gjennomslag for.

– Du sår splid

Høyrepolitikeren fremholder at han som fisker vet at det ikke står folk i kø for å gå inn i yrket, slik som det også er i landbruket.

– Rekruttering dreier seg om å få unge inn når de eldre går ut av fisket. Skal vi få flere fiskere, må vi erstatte fiskere som går ut, sier Hesjevik. Han mente videre at skulle fangstgrunnlaget økes, måtte man satse på å utnytte andre og nye fiskeslag.
Han garanterte at Høyre ikke ville innføre systemet med kjøp og salg av kvoter for flåten under 11 meter. Hesjevik trakk også frem at EØS-avtalen sikrer norsk markedsadgang til våre viktigste markeder for fisk, og frykter at man setter Norge i et «Brexit-kaos» dersom man rokket ved denne avtalen.

Ordfører Robert Jensen sier at Høyre forsøker å så splid mellom partiene på venstresiden.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

-Jeg forstår godt at Høyre vil snakke bort egen politikk. Problemet med Høyre er at når en fisker går ut av næringen, så selges kvoten til høystbydende. Fisken går ut fra Vardø og kan havne på et selskap i Europa. Jeg er sikker på at venstresiden skal bli enige om vi får regjeringsmakt, sier ordføreren.

– I Vardø er man levende opptatt av fiskeri og fiskeripolitikk

Politikerne var enige om i alle fall en ting: Debatten om fisk var god!

– Å få snakke om fiskeri med engasjerte mennesker i Vardø er bare hyggelig, når ramma er Nordpol, Norges flotteste pub, måtte det bli bra. Så med garanti på å fornærme noen, i Vardø er man levende opptatt av fiskeri og fiskeripolitikk, det kan man ikke si om alle steder i Finnmark.

Så takk til arrangørene, publikum og puben. Dette kommer til å bli denne valgkampens triveligste debattopplevelsen
– Det er tydelig at alle er enige om at fisken er ekstremt viktig for Vardø, men bare så lenge fisken landes i Vardø. Hadde fiskeripolitikken til partiene vært styrt av de som debatterte ville nok framtida sett lyst ut. Dessverre er det ikke like stor støtte på stortinget, sier debattleder Lasse Bjørn fra Natur og Ungdom.

– Det var en god debatt med ulike meninger, samtidig en god stemning. Jeg synes vi alle fikk fram poengene våre og politikken vi har programfestet. På noen punkter merket man ideologiske forskjeller, bl.a. spørsmålet om eierskapet til ressursene. Vi kommer til å ta opp særlig fiskeri når vi får besøk av stortingsrepresentant Runar Sjåstad og nestleder Bjørnar Skjæran på besøk i valgkampen, sier ordfører og leder i Vardø Arbeiderparti, Robert Jensen

– Debatten var god, men jeg skulle ønske man diskuterte enda mer de samfunnsøkonomiske sidene av fiskeriene. Dette siden fiskeriene er – eller skal være, en av de samfunnsøkonomiske bærebjelkene i samfunnene langs kysten og for Norge. Det at Kystopprøret og Natur og Ungdom malte over folket og skrev kapitalen på veggmaleriet på Grand er dessverre dagens sannhet, sier ordførerkandidat for Senterpartiet i Vardø, Terje Soløy.