Østhavet
10 minutter lesetid

Valg 2019: Nå starter kampen om ordføreren

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.
KAN BLI ORDFØRER: Det var stor stemning og jubel på valgvaken til Miljøpartiet de grønne. partiet fikk inn fem representanter, en økning på to. Det kan bane vei for at Ørjan Jensen kan bli ny ordfører. Alle foto: Magne Henriksen

Valget i Vardø ble akkurat så spennende som det ble spådd på forhånd. Foreløpig er det uklart hvem som blir ordfører i Vardø den neste perioden, men snart begynner sonderingene mellom partiene for å finne et flertall. Og her er det flere mulige konstellasjoner.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

På valgkvelden mandag ble det klart at Arbeiderpartiet mistet flertallet de hadde i bystyret. Dersom partiet skal vinne flertall for sittende ordfører Robert Jensen skulle de ha mange manøvreringsmuligheter. De kan få flertall sammen med både Senterpartiet og Miljøpartiet de grønne. Om Ap samarbeider med Sp eller Mdg vil det gi et solid flertall i bystyret. Et annet alternativ er at Ap finner flertall sammen med SV og Høyre. Siden det er rødgrønn side som dominerer totalt i Vardø med 18 av 19 representanter vil et bredt rødgrønt samarbeid som inkluderer Ap, SV, Sp, Mdg gi et svært styringsdyktig flertall.

HÅPER PÅ Å FORTSETTE: Robert Jensen håper han kan få fortsette som ordfører. Han sier at Ap vil diskutere med alle partiene. Han mener det er viktig å få på plass et styringsdyktig flertall.

Overveldende rødgrønt

Ordfører Robert Jensen peker på at det er flere muligheter i det nye bystyret. Han peker på at det er en litt spesiell situasjon i Vardø, siden alle flertallsalternativer vil bestå av rødgrønne partier, som nasjonalt regnes som endel av samme blokk. Robert Jensen sier at partiene nå skal ta seg tid å diskutere valgresultatet innad i partiene først, og han vedgår at det er veldig åpent akkurat for øyeblikket. 

– Det er klart at det er veldig åpent. Nå skal det gjennomføres samtaler mellom partiene, etter at resultatet er diskutert internt i partiene. Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet med åtte representanter i bystyret. Vi er ikke låst til noen partier egentlig. Det er bare rødgrønn side som kan få flertall her, enten ved at to eller flere partier samarbeider, sier Robert Jensen. Ordføreren sier at Ap ønsker et konstruktivt samarbeid i bystyret.

– For å få til et flertall kan Ap samarbeide med Sp eller Mdg, eller det kan bli et flertall med tre av de andre partiene. Arbeiderpartiet er opptatt av at det blir et styringsdyktig flertall. Om Ap kommer i posisjon vi opptatt av å følge den samme linjen som vi har gjort. Vi ønsker at demokratiet skal fungere og at vi finner gode løsninger. jeg tror de andre partiene er enige om at vi har hatt et bra samarbeid i bystyret der alle har blitt tatt på alvor, sier Robert Jensen.

– Vidåpent i bystyret

Også i Miljøpartiet de grønne vi de la valgresultatet synke inn internt i partiet, før det er aktuelt å gå rundene med aktuelle samarbeidspartnere. Mdg og Senterpartiet var de store valgvinnerne i lokalvalget. Ordførerkandidaten til Mdg er svært fornøyde med valgresultatet i Vardø, som forøvrig var Mdg sitt beste resultat blant kommunene partiet stilte til valg i. Ørjan Jensen mener valget i Vardø kan gi mange muligheter.

VALGVINNER: Senterpartiet fikk inn fire i bystyret. Stemningen var svært god på partiets valgvake.

– Vi er kjempefornøyde og lykkelige, glade og takknemlige for alle som stemte på Mdg. Per nå er den politiske situasjonen åpen. det nye bystyret som er valgt er vidåpent. Her er det mulig å samarbeide mange veier. Nå skal fem partier ha samtaler internt først. Nå skal Mdg diskutere valget, og så skal vi bestemme veien videre, sier Ørjan Jensen.

Også Terje Soløy i Senterpartiet har grunn til å juble. Med et valgresultat på rundt 20 prosent og fire representanter, ser partiet muligheter til innflytelse.

– Vi er strålende fornøyd med valgresultatet. Sp får fire inn i bystyret. Nå skal det bli forhandlinger mellom partiene for å se på hvilke konstellasjoner som er mulige å få til. Vi har ikke vært i sonderinger med andre partier enda. Først skal vi la røyken fra valget legge seg, og så skal vi diskutere valget internt først, sier Soløy.

RØDGRØNT EKTEPAR: Vegard Bangsund er ny i bystyret for Senterpartiet. Kona Yvonne Bangsund ble valgt inn som vara for Sosialistisk Venstreparti.

– Synd Venstre falt ut

Ved valget ble SV igjen representert i bystyret etter at de for fire år siden ikke oppnådde nok stemmer til representasjon. Det er førstekandidaten Morten Wilhelmsen veldig glad for.

– Det er positivt at SV er tilbake i lokalpolitikken. Vi var litt for urutinerte i valgkampen, men vi er veldig fornøyd med at SV er kommet i gang igjen, sier Wilhelmsen.
SV stiller seg åpen for samarbeid med alle.

– Jeg har hele tiden sagt at vi først skal få talt stemmene før vi konkluderer med noe. Vi er i utgangspunktet åpen for samarbeid alle veier. SV har ingen bindinger, sier Wilhelmsen.

SV-politikeren synes imidlertid at det var synd at Venstres Tore Solstad falt ut.

– Solstad har vært en god ambassadør for Kiberg. Det litt beklagelig at han ikke kom inn. SV skal garantere for at arbeidet i Kiberg følges opp, sier Wilhelmsen.
Christine Nilssen er fornøyd med at Høyre beholdt plassen i bystyret, selv om de mistet en representant.

GLAD: Høyres Christine Nilssen deltok på valgvake sammen med Senterpartiet. På tross av nedgang for partiet, er hun likevel fornøyd.

– Jeg er litt skuffet over at vi mistet et mandat, men vi gjør likevel et like bra valg som for åtte år siden. At vi gjør det dårligere nå tror jeg har sammenheng med den politiske situasjonen og at Høyre opplever regjeringsslitasje, sier Nilssen.

Høyre stiller seg i samme posisjon som de andre partiene. De åpen for alt og alle.

Saken fortsetter etter annonsen
ANNONSE

– Vi er åpen. Ingen partier har flertall, og Høyre er åpen for å diskutere med alle, men vi vil være opptatt av kvalitet i skolen og psykiatritjenesten i eventuelle forhandlinger, sier Nilssen.

Mdg-Ørjan fikk flest personstemmer og slengere

Ved kommunevalg kan man krysse av ved navnet til en av kandidatene på den listen man stemmer på, da gir man disse kandidatene en personstemme. Velgerne kan også føre navn fra andre partilister på den listen de stemmer, det vil si at de gir en slenger. Slengere og personstemmer kan være avgjørende for hvem som kommer inn i bystyret.
Flest personstemmer av de som stilte til valg i år, fikk Robert Jensen (Ap). Han fikk totalt 108

personstemmer fra de som valgte Ap-lista, mens han bare fikk 9 slengere fra velgere som stemte på andre partier.
Medregnet personstemmer og slengere var Ørjan Jensen i Miljøpartiet de grønne den politikeren som fikk flest personlige stemmer. Mdg-politikeren fikk 107 personstemmer fra de som valgte listen til Mdg, mens han fikk 20 slengere fra andre partiers velgere. Altså fikk han 127 personlige stemmer samlet. Til sammenlikning fikk Robert Jensen (Ap) 117 personstemmer og slengere.

Flest slengere fra velgere som stemte andre partier, fikk Christine Nilssen fra Høyre med 33 slengere.
Andre populære politikere er Niclas Kofoed Malin med 88 personstemmer og slengere og Terje Soløy (Sp) med 60 personstemmer og slengere.
Av kvinnene som ble valgt i bystyret var det Catrine Rosanoff Aronsen (Ap) som fikk flest personstemmer og slengere fra velgerne. Rosanoff Aronsen fikk totalt 53personstemmer og slengere.

Kun 21 prosent er kvinner

Av de 19 representantene som ble valgt inn i bystyret, er det kun fire kvinner. Det utgjør 21 prosent av representantene. Dette er det samme antallet kvinner som i forrige periode (2015-2019), da det også var valgt inn fire kvinner.
Catrine Rosanoff Aronsen (Ap), Monica Esbensen (Ap), Maria Bertheussen Skrydstrup (Mdg) og Christine Nilssen (H) er kvinnene i bystyret for den nye perioden, 2019-2023.

Disse kom inn i bystyret

Arbeiderpartiet
Robert Jensen
Catrine Rosanoff Aronsen
Nicklas Kofoed Malin
Jarno Gamst Guttorm
Remi Morten Strand
Hans Erik Wilhelmsen
Torbjørn Leistad
Monica Esbensen

Miljøpartiet de grønne
Ørjan Jensen
Svein Harald Holmen
Tor-Emil Sivertsen
Maria Bertheussen Skrydstrup
Frode Robertsen

Senterpartiet
Terje Soløy
Vegard Eriksen Bangsund
Birger Knudsen
Arne Borgersen

Christine Nilssen

Høyre
Christine Nilssen

Sosialistisk Venstreparti
Morten Wilhelmsen