Kommentar: Hva skjer, NRK?

ER DET SLUTT PÅ FAKTASJEKK? I denne artikkelen fremkommer det så mye rart og så mange feil at det nesten er litt trist. Skjermdump, NRK.no

I artikkelen «Trusselen ingen vil snakke om» kommer det en rekke merkelige påstander fra rikskringkastingen. Man begynner nesten å lure på hva som skjer i det som skal, eller i hvert fall burde, være Norges pressebauta.

Vardø har blant annet fått både bro og gågate, og under Andre Verdenskrig skal byen visstnok ha vært offer for nedbrenning. Og «en av verdens kanskje største hemmeligheter» var visst ikke synlig på Google Maps.

Er NRK egentlig klar over at deres artikler i ettertid kan bli brukt, og henvist til, som sannheter og fakta av andre?

Overdramatisering

Om det tidligere omtalte simulerte flyangrepet fra Russland skriver NRK at «Flyene har ett mål for øyet: Å sprenge Etterretningstjenestens radar i skråningen bak byen.» Og videre at «De russiske pilotene flyr så nært at de kan se lys fra husene, og Norge er teoretisk få sekunder unna krig.»

Virkelig? Og jeg som trodde simulerte scenarier og øvelser var nettopp det, øvelser og simuleringer. Og det var nok heller dette de russiske pilotene hadde som mål, vil jeg tro – å øve slik vi også gjør. Og om de de faktisk kunne se lys fra husene er jeg heller ikke så sikker på, men det får så være. Litt senere i artikkelen kommer informasjonen om at det selvfølgelig var en øvelse og at dette er den nye normalsituasjonen. Så hvorfor overdramatisere?

En av verdens største hemmeligheter

Videre kan man lese at «en av verdens kanskje største hemmeligheter ligger her».

Hvis dette var så hemmelig at det «kanskje er verdens største hemmelighet», hvordan kunne de russiske pilotene finne frem, hvorfor ville de i det hele tatt finne frem, og hvordan kunne NRK vite om dette? Nei, det er nok ikke så veldig hemmelig det som foregår her, selv om mye av det praktiske er gradert informasjon.

«Folk haster forbi, fra det ene gjøremålet til det andre i den lille byen lengst øst i Norge. Ingen gløtter opp, der to små grønne kupler og en stor hvit ruver rett bak husene.» Ja, er det ikke rart hvordan noe vi ser hver dag, ikke blir noe vi prioriterer å gløtte på når det er «tykt snøvær ute»…

På en bergknaus i Vardø sentrum

Videre hevder NRK at radarene ligger «på en bergknaus i Vardø sentrum.» Riktig nok ligger de nært, nærmere en kilometer i luftlinje fra Valen (som for øvrig ikke er en bro), men å kalle det Vardø sentrum? Jaja…

Journalisten «forstår raskt at vardøværinger flest ikke er vant til å snakke imot radarsystemet» og skriver videre at «Vardøværinger flest klager ikke.» og at «De går ikke i demonstrasjonstog, skriver ikke sinte brev i avisen.»

Har journalisten i det hele tatt gjort research og sett hvor mye motstand og snakk det har vært i flere tiår?

Her ble mye spart fra nedbrenning under krigen

«Vardø by består av to øyer som henger sammen på midten. På den ene siden er Nordpol Kro, hotellet, festningen og boliger. Her ble mye spart fra nedbrenning under krigen. Over brua finner du hus som måtte bygges opp igjen.»

For det første: Så vidt jeg vet var ikke Vardø et offer for den tyske nedbrenningen, Vardø ble derimot bombet av russerne, og naturlig nok tok noen av husene fyr under bomberaidene. For det andre så har vi ikke bro, og hus som måtte bygges opp igjen fant man over hele øya.

Litt senere i artikkelen påstår journalisten nok en gang at Vardø ble brent ned under krigen, når hun skriver «Veggene (på Nordpol Kro, red.anm.) er fylt med minner fra før Vardø ble brent ned under krigen.»

INGEN GÅGATE: Hvis NRK ser etter her, så ser man biler i gata – altså ikke en gågate. Skjermdump: NRK.no

Og de merkelige påstandene fortsetter

«Fargerike hus pryder gågata i Vardø.», står det under et bilde av Strandgata. Når ble dette gågate, NRK?

«Ingen av radarene på Vårberget er synlig på Google Maps.» hevdet NRK da artikkelen ble publisert. Senere ble dette endret til «ingen av radarene på Vårberget kan søkes etter på Google Maps (men de vises i bakgrunnen).»

Joda, de er så absolutt synlige på Google Maps og andre karttjenester, selv om de ikke kan søkes opp (på samme måte som mange andre byggverk i verden).

GODT SYNLIG: Hvis NRK ser etter her, så finner man godt synlige radarer på Google Maps. Foto: NRK / Google Maps

Over en 360-graders animasjon fra Forsvaret skriver NRK: «(…) det er en splitter ny radar som nå bygges på Vårberget. Det viser også Forsvarets egne animasjoner fra utbyggingen, selv om de har fjernet hele Vardø by fra kartet».

På hvilket kart er «hele Vardø by» fjernet? I animasjonen er i hvert fall byen synlig, så det kan vel ikke være den dere mener?

GODT SYNLIG II: Hvis NRK ser litt bedre etter her også, så ser man kanskje at Vardø by ligger i bakgrunnen. Kanskje ikke så overtydelig, men det var vel heller ikke poenget med denne animasjonen som skulle vise radaranlegget i forgrunnen?

NRK-journalisten avslutter det hele med å henvise til de russiske øvelsene i internasjonalt luftrom og lokalbefolkningens rolige forhold til dette, og skriver «Men hvem vet om, og i så fall når, det ikke er øvelse lenger, men på ekte.»

Nei, hvem vet hvordan vi forholder oss da. Kanskje slik andre landsmenn og patrioter gjør når de blir angrepet, og slik man gjorde til de grader her oppe under Andre Verdenskrig. Skulle det være noen forskjell på oss og resten av landet?

Uansett blir det sikkert nok drama om den dagen skulle komme. Vi trenger ikke overdramatisering av det selv dere, NRK, kaller den nye normalsituasjonen i nord.

PS: Jeg forresten aldri hørt om «en slags «paraply» som fjerner stråling fra området nærmest globusen.», så den vil jeg gjerne høre mer om.

Del artikkel
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterte artikler

Ordfører Ørjan Jensens ukentlige oppdatering på hva som skjer og...
Fylkesveinettet i Norge er av det farligste man kan bevege...
Ordfører Ørjan Jensens ukentlige oppdatering på hva som skjer og...
Hva er det egentlig vi vil med det offentliges tjenestetilbud?...
Ordfører Ørjan Jensens ukentlige oppdatering på hva som skjer og...
Vi har ropt det før og de fleste av våre...

Søk i artikler og gamle aviser