Ordførerens hjørne

Ordfører Ørjan Jensens ukentlige oppdatering på hva som skjer og gjøres i kommunen. Denne er fra 10. juni.

Ukens oppdatering fra ordførerkontoret.

ASVO. Generalforsamling. Uken startet med generalforsamling i ASVO Vardø AS, kommunens vekstbedrift. Selskapet er godt drevet, og investeringene i og oppgraderingen av bygg og anlegg, som ble påbegynt i fjor, er stort sett ferdigstilt. Med dyktig daglig leder og styre, er selskapet i gode hender fremover.

Store opplevelser. Små steder. Scene Nord. Vi har hatt møte med Kulturpiloten og Scene Nord, som planlegger en meget rikholdig kulturmåned hele september. Det blir et flott program og noe for enhver smak. Foreløpig program kommer ut om ikke lenge, så følg med, mange godbiter.

Andøyfisk. Thomas Wold. Vi har hatt møte med Andøyfisk som planlegger å etablere nytt selskap i Vardø, og investere i ytterligere fartøy og kvoter. Spennende prosjekt som dersom det blir realisert vil bety mer fisk og flere arbeidsplasser på sjø og land i kommunen.

Aleksander Lovisenro Johansen. Vi har møtt Aleksander som kom til Vardø som fisker med egen båt for en tid siden. Aleksander planlegger allerede å anskaffe større fartøy. Aleksander er fra Vest-Agder, og med seg har han også tatt sine to brødre, som også arbeider i fiskeriene i Vardø. Aleksander har også fisket på litt utradisjonelle arter for oss, men som vi har mye av, som for eksempel kongesnegle. Aleksander har drevet egen eksport av slike arter. På vedlagte bilde rensker han garn etter å ha gjort rognkjeksfiske. Aleksander og samarbeidspartnere ser også etter lokale for å drive egen videreforedling av sjømat. Meget spennende tilskudd til lokal fiskeflåte. Lykke til videre, Aleksander.

Branntomt. Vi har hatt møte vedrørende branntomta i Nordre Langgate. Det er forferdelig å ikke få ryddet opp i slike saker, og kommunen arbeider for å få fortgang i ryddeprosessen.

Arctic Landscape Hotels. Vi har hatt møte med ALH som planlegger landskapshotellet på Hasselneset. Planene går fremover, og det arbeides med prosjektering og finansiering av prosjektet. Vi håper selskapet kommer i mål med sine planer.

Bispevisitas. Denne uken har det vært bispevisitas i Vardø. Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland Bispedømme kjenner området meget godt, og har besøkt Vardø flere ganger, og har også mangeårig prestetjeneste i Finnmark bak seg. Vi hadde et meget godt møte med biskopen med følge, hvor vi drøftet hva kommunen kan gjøre for kirken, og hva kirken kan bidra med i samfunnet her, og hvordan vi kan få til et enda bedre samarbeid mellom oss. Vi takker biskopen for visitasen i vår kommune. En glad nyhet for alle innbyggerne i hele kommunen er at det fra august blir ny fast prest i kommunen. Det blir veldig fint å få kontinuitet på denne siden, og den nye presten ga et utrolig sympatisk inntrykk. Så dette er en veldig fin nyhet. 

Politiske møter neste uke. Neste uke har vi de siste viktige politiske møter før sommerferien, med møte både i formannskap og Bystyre. Viktige saker som kommer opp er saker om vindkraft, sak om antall representanter i Bystyre og utvalg, regnskap og budsjettreguleringer, og investeringssaker Vardø Havn KF. Deler av uken har gått med til å forberede disse sakene.

Ny båt. Frode Robertsen. Frode kom til Vardø på onsdag, med sin splitter nye Nor-Dan sjark, «Ronja Sofie». Frode ble tatt imot av familie, venner og kollegaer med fyrverkeri, kaker, kaffe, og god stemning blant 50-60 fremmøtte. «Ronja Sofie» er oppkalt etter Frodes datter, til venstre i bildet, som stolt viser fram den nye båten, sammen med sin venninne Pernille. Frode har nok å styre med både i sitt mekaniske verksted, der han sveiser, bygger og reparerer, og nå med ny båt. I tillegg har Frode og to fiskerkollegaer stiftet nytt selskap, der de sammen skal fiske med Frodes gamle båt. Flott med nye fartøy til kommunen, og utrolig sprek satsing som vi setter stor pris på. Vi gratulerer og ønsker lykke til videre.

Flere båter på tur. Det er enda flere båter på tur til kommunen. Det er veldig flott å se det fantastisk gode fiskerimiljøet vi har i kommunen. Fiskerne tar varer på hverandre, hjelper hverandre, og heier hverandre fram. Det er også flott å se at mange erfarne fiskere bidrar som mentorer til de unge som satser, det settes stor pris på. Samholdet og kameratskapet i fiskermiljøet bidrar i stort monn til nye investeringer og nye satsinger på fiskeriene i kommunen. 

Det er morsomt å se næringslivet i kommunen satse og ta skjeen i egen hånd. Det er utrolig viktig at vi gjennomfører satsing i egen regi lokalt, og utvikler oss lokalt på områder vi har fortrinn, og der vi er flinke. Det kommer lite hjelp utenfra, og selv om vi stadig blir møtt med løfter om satsing, styrking, tiltak, osv., så kommer det ofte lite utav det. Vi må gjøre ting selv. Vi; innbyggere, foreldre, næringsliv, ansatte overalt og kommune. Selv om det er en lang vei å gå, er det derfor inspirerende å se at mange i ulike deler av næringslivet nå satser.

Og det er min oppfordring før sommeren setter inn, start bedrift, rydd og sett i stand, bidra til rekruttering av nye innbyggere, rekrutter nye fiskere og fartøy, del lokale videoer, og vær optimist og vær positiv. Sammen, alle, kan vi få til en positiv utvikling.

Med det ønsker jeg alle sammen en fin helg og en flott neste uke.

Del artikkel
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterte artikler

Når denne avisen leses, har Østhavet tatt ferie. Det har...
Ordfører Ørjan Jensens ukentlige oppdatering på hva som skjer og...
Fylkesrådet, som består av AP, SV og Senterpartiet, har nylig...
Vi har akkurat lagt bak oss en vinter med skyhøye...
Varanger Krafts henvendelse til Vardø kommune skal opp i formannskapsmøte...

Søk i artikler og gamle aviser