Presisering om psykologers arbeid fra en psykolog

Østhavet redegjør 04.11. d.å. fra Vardø kommunes virksomhetsleder for helse- og omsorg (sitat)

«Vi fortsetter jobben med å rekruttere psykolog i 2022. Det er ikke satt av midler til psykolog i budsjettet da denne ikke er tilsatt.»

Maarit Mantila Hansens leserinnlegg «Om det å stå ham av» 11.11. opplever jeg som en reaksjon på Østhavets redegjørelse 04.11. om psykologtilbudet i Vardø.

I leserinnlegget leser vi bl.a. (sitat) «De fleste av medikamenter for psyken har dessverre akkurat disse egenskapene, de bryter ned forbrukeren og passiviserer han både fysisk og psykisk og dermed er alt annet forgjeves.»

For meg som psykolog er det viktig å presisere at psykologer ikke har utdannelse i og heller ingen rett til å skrive ut medikamenter (piller, injeksjoner, kremer, tinkturer o.l.) for noe som helst formål; enten plagene er fysiske eller psykiske.

Det er legene som i sin utdannelse lærer om medisiner og medikamenter for å skrive disse ut og gi disse til mennesker som tror på en slik tilnærming for å få det bedre; dessverre også i noen tilfeller for å gi mennesker disse med tvang. Det samme er tilfellet for psykiatere som er leger som har spesialisert seg i psykiatri.

Psykologene jobber ved hjelp av psykologiske metoder for frigjøring og utvikling hos personer som oppsøker psykologen (for eksempel i et lavterskel tilbud som er under oppbygging i Vardø).

Har man først kommet til psykolog, handler saken ikke lenger om «å stå han av», men om å få profesjonell hjelp til personlig utvikling og vekst.

Av Rita Lill Martinsen, psykolog

Del artikkel
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Relaterte artikler

I dags- og ukepressen kommer det frem at folk er...
Ap, Sp og SV har nå blitt enig om statsbudsjettet...
Ordfører Ørjan Jensens ukentlige oppdatering på hva som skjer og...
Det kan være langt mellom ord og handling i politikken....
For første gang i moderne tid har nordnorsk næringsliv fått...
Når Heimevernet nå fyller 75 år, er det på sin...

Søk i artikler og gamle aviser